lördag 24 september 2011

Dagens upplevelse: Äpplen!


Vill bara börja med att berätta att jag var på Äppeldagarna på Nordiska Museet. Och Oj så många äpplen!  Räknade inte hur många det fanns. Men enligt de själva var det ca. 250 olika sorter! Plus att det fanns olika päron! Det var helt fantastiskt!
Jag läste om det i Metro och det lilla tipset/notisen fångade min uppmärksamhet direkt. 250 olika sorters äpplen tänkte jag. Är det möjligt? Tydligen! Vid de olika små korgarna fanns det små lappar. Man kunde läsa om allt från smak, mognad till ursprungsland. Två saker som fångade våra ögon var namnet Granatäpple. Ha.Ha tänker du. Men hör och häpna det finns en äppelsort som heter det just Granatäpple. Det fanns även en beskrivning av en smak som var lite lustig. Den löd ungefär Syrlig, utan någon speciell smak. Det får en att dra på mungiporna.
  Vi småpratade även med en riktigt äppelnörd. Fick bl.a. veta att gröna äpplen är godare än röda. De röda ska tydligen vara torrare. Detta har jag aldrig tänkt på. Visst tycker man att vissa äpplen är godare än andra. Men nu vet jag! Varför väljer man då röda äpplen? För de ser mer aptitliga ut, svarade äppelvetaren.
  Det fanns även pomologer som man kunde få hjälp av om man hade äpplen som man ville veta sort på. Detta gott folk var något av det mest fascinerande jag varit med om. Hörde ett utlåtande i stil med: Jaa du. Det här var en kluring. Den har en syrlig karaktär, lite som blabla. Men om du tittar här på kärnhuset så ser du att så kan inte vara fallet. Det är alldeles för mycket kärnor! o.s.v. Snacka om kunnande!

Denna dag har varit inspirerande. Att se alla olika färger, storlekar, former. Känna olika dofter och tyngder. Jag ser numera på äpplen ur ett helt nytt perspektiv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar