torsdag 8 september 2011

Vad gör en kokbok?

Vad gör egentligen en kokbok till en bra kokbok? Recepten, såklart. Hur slutresultatet smakar och hur svårt/lätt det är att följa och förstå de. 
  Men vad gör en bra kokbok till en riktig bra kokbok? Ni vet, en sådan kokbok som man älskar att hålla i, att titta i, att läsa? En sådan kokbok som man verkligen, verkligen tycker om och blir glad av? 
Kan det vara bilderna? De som antingen gör att man blir vrålhungrig när man just ätit sig mätt. Eller de som ger en den exakta känslan som man får precis efter man ätit en utsökt måltid. Trots att man minuterna innan var hungrig som en varg?
  Är det beskrivningarna precis innan själva recepten? De som beskriver vad just denna rätt eller bakverk betyder för författaren. Bara ord såsom krämig, smakrik, krispig får det att vattnas i munnen på en. De beskriver vad som gör detta recept till det bästa någonsin. Hemligheten bakom kakans saftighet är krossad ananas och morotspuré i stället för för rivna morötter. 
  Kanske färgerna och typsnittet är pricken över i:et? De passar ju så otroligt bra ihop till bilderna! 
  Fast förorden är ju väldigt viktiga. När författaren välkomnar oss in i dennes värld och matfilosofi.
Nej, nu vet jag! Det är ju omslaget, omslagsmaterialet och pappret som gör att det känns så bra. 

Det känns så självklart. Som en blixt från klar himmel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar